Dieta dla mózgu

Autor: Magdalena Kaczanowicz, 2022-09-23

Mózg to najważniejszy organ we wszelkich zmaganiach intelektualnych, a takimi są na pewno przygotowania do matury. Podobnie jak sportowiec przed zawodami systematycznie ćwiczy i rygorystycznie przestrzega diety, tak i Tobie w okresie przygotowań do egzaminu maturalnego dieta dobra dla mózgu pomoże osiągnąć wysokie wyniki. Tych kilka miesięcy to ważny czas i dlatego warto jeść to, co wpłynie korzystnie na sprawność mózgu oraz samopoczucie i pomoże w zmniejszeniu stresu przed maturą. Zatem co zrobić, aby nasz mózg pracował lepiej?

Co jest paliwem dla mózgu?

Mózg stanowi jedynie 2% ciała, ale może pochłonąć do 20% energii dostarczanej organizmowi. Jedynym źródłem energii dla ośrodkowego układu nerwowego jest glukoza. W Twojej diecie powinny więc znaleźć się kasze, owsianki, pieczywo pełnoziarniste. Gdy masz ochotę na coś słodkiego, sięgnij po banany (zawierają też potas, który wpływa pozytywnie na pracę mózgu) oraz suszone owoce (są słodkie i mają wysoką zawartość żelaza – jego niedobór pogarsza pracę mózgu). Idealną przekąską jest też czekolada o wysokiej zawartości kakao (od 60%) – znajdujące się w kakao flawonoidy poprawiają ukrwienie mózgu. Dodatkowo czekolada prawie każdemu poprawia samopoczucie! A co ze słodyczami? Większość z nich niestety zawiera barwniki spożywcze, które mogą obniżać poziom koncentracji.

 

Jakie produkty wspomagają pracę mózgu?

Dieta dobra dla mózgu powinna również być bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe (w skrócie NNKT), czyli po prostu tłuszcz. Bogatym źródłem NNKT są: oliwa z oliwek (spożywana na surowo, np. do sałatek), ryby, awokado, orzechy, pestki dyni oraz słonecznika.

 

Co jeszcze jeść, by poprawić pracę mózgu?

Suplementy? Warzywa i owoce? Co wybrać? Można i jedno, i drugie. Trzeba jednak wiedzieć, że suplementy diety (np. w postaci tabletek musujących) mogą zawierać witaminy syntetyczne, których organizm nie przyswaja tak dobrze jak naturalnych. Najlepiej wchłaniają się witaminy pochodzenia naturalnego, których źródłem są warzywa i owoce. Pamięć i koncentrację wspomaga witamina C – najwięcej znajdziesz jej w cytrusach, owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce i natce pietruszki. Warto jeść gruszki, które są źródłem wielu cennych minerałów, m.in. wapnia, żelaza i jodu, wzmacniających układ nerwowy, a tym samym pamięć i koncentrację.

 

Czego nie lubi mózg?

Zapomnij o napojach energetycznych i litrach wypitej kawy! To rozwiązania na krótki dystans, a przecież przed Tobą maraton. Kawa to dobry dodatek do śniadania, ale jeśli pijesz ją, by zwiększyć koncentrację, osiągniesz przeciwny skutek. Po chwilowym poczuciu pobudzenia poczujesz senność, bo organizm upomni się o zużytą energię.
Jeśli czujesz, że nic nie wchodzi Ci do głowy, idź na spacer albo utnij sobie krótką drzemkę. Jeśli jednak nie możesz się obyć bez dawki kofeiny, to spróbuj yerba mate, która oprócz kofeiny zawiera m.in. magnez i potas.